Uanset hvilken branche du er i, vil du komme i problemer, hvis du blindt følger én måleenhed (metric). Dette gælder ikke mindst indenfor SEO.

Når man arbejder med SEO – og især linkbuilding – så går der sjældent en dag, hvor man ikke snakker med kunder, der går op i tredjeparts-metrics for et links autoritet som Trustflow (TF), Domain Authority (DA) eller Domain Rating (DR).

“Hvor høj DR har de links, I laver til os?”
“Vi køber ikke links under TF25”
“Det her link har jo kun DR12”

Ovenstående er ikke sjældne kommentarer eller spørgsmål i min indbakke.

Det er naturligt nok, at linkkunder orienterer sig mod autoritet, da det er den nemmest målbare metric. Men man kan også blive for besat af autoritets-metrics og dermed iføre sig selv skyklapper overfor de mange andre vigtige faktorer, der er i spil i forhold til, hvad der er et godt link eller ej.

Med denne artikel vil jeg gerne prøve at uddybe dette og samtidig have en forklaring at sende som svar på ovenstående spørgsmål og kommentarer.

Så længe jeg har arbejdet med linkbuilding, har der altid været én tobogstavsforkortelse, som gennemsyrede enhver snak om links. I lang tid var det PageRank (PR) – Googles egen. Den findes ikke længere i en offentlig version, og for tiden er det især Ahrefs DR, der er i spil.

Hvad er tredjeparts-metrics og hvorfor er de vigtige?

Når man skal vurdere værdien af ny linkmulighed, er man nødt til at have noget at støtte sig til. Vi kan alle være enige om, at “et link er et link” ikke har været gældende i mange år. Google lægger helt klart højere vægt på nogle links end på andre.

I mange år havde vi Googles egen såkaldte Toolbar PageRank (PR) at støtte os til. Google gav alle websider på nettet en “karakter” mellem 0-10 baseret på hvor autoritativ søgemaskinen vurderede, at websiden var. Man kunne installere en værktøjslinje (toolbar) i sin browser og altid se, hvilken PR en given webside havde.

Google valgte at fjerne denne funktion i marts 2016.

Herefter har andre firmaer (tredjeparter) forsøgt at levere en metric, der kunne stå i stedet for PageRank. Moz har DA, Majestic TF og Ahrefs DR. Den sidste er mere eller mindre branchestandard i Danmark i dag. I udlandet er det oftere DA, der gør sig gældende.

Som sagt er alle disse tredjeparts-metrics fine guidelines at læne sig op ad, så længe man husker at DA/TF/DR IKKE er Googles. Det er udenforstående virksomheder, der forsøger efter bedste evne at vurdere, hvad Google lægger vægt på.

Og så længe man husker, at autoritet ikke er alt.

Derfor skal du ikke kun fokusere på autoritet

Hvis du i dit linkarbejde udelukkende fokuserer på autoritet og bliver ramt af “metric blindness“, så ifører du dig unødvendige skyklapper, hvor du ikke får det fulde billede af et links værdi.

Af udfordringer kan nævnes:

 • Googles egen Toolbar PageRank findes ikke længere, så du sætter din lid til tredjepartsprodukter, der ikke har fuld adgang til hele Googles indeks.
 • Autoritetsmålinger tager ikke højde for relevans.
 • Nye populære websites med masser af trafik vil have en lav autoritetsscore, og du risikerer at overse disse.
 • Google arbejder i dag med differentiering af vertikaler. Hvad der er en lav autoritetsscore i én branche, kan sagtens være en høj i en anden. Kig altid på din egen vertikal og led ikke efter en universel metric at arbejde efter.
 • Websites med høj autoritet kræver som oftest en større investering af enten penge eller tid, og går du kun efter denne type links, risikerer du at miste momentum i forhold til en kontinuerlig strøm af indgående links.
 • En naturlig linkprofil består ikke kun af links med høj autoritet. Det er ikke naturligt kun at have links med DR30+.

Kig altid på din egen vertikal og led ikke efter en universel metric at arbejde efter.

Hav et 360 graders syn på din linkbuilding

Hvis du vil have en seriøs tilgang til linkbuilding, må du ikke fokusere udelukkende på autoritets-metrics, men er nødt til at anlægge et 360 graders syn på linkmuligheder. Jeg er med på, at det er sværere, da de andre aspekter ikke er så målbare, men kræver en langt større grad af subjektivitet og instinkt. Når vi i Lazytoro og Link Family arbejder med links, bruger vi lige dele værktøjer og lige dele mavefornemmelse bygget på mange års erfaring.

Vil du hele vejen rundt, skal du tage følgende aspekter med i din analyse og vurdering:

 • Autoritet
 • Relevans
 • Engagement

Relevans

Når jeg arbejder med linkbuilding, er relevans altid det, jeg ultimativt stræber efter.

Hvis jeg har en kunde, der sælger cykler og skal vælge mellem et link fra en artikel på politiken.dk, der handler om politik, eller et link fra et cykelcommunity med masser af relevante artikler og et engageret publikum af cykelentusiaster, ved jeg godt, hvad jeg ville vælge.

Lad os tage et konkret eksempel.

Hos Lazytoro har vi en kunde, der sælger kaffe. Hvis vi nu siger, at kunden var fastlåst på kun at ville have links med DR over 25. I vores arbejde med at finde linkmuligheder til kunden støder vi på siden Hipsterkaffe.dk.

hipsterkaffe

Siden handler udelukkende om kaffe og er drevet af en rigtig passioneret kaffenørd med 10 års erfaring med kaffebrygning. Den er fuld af gode artikler og guides. Siden har masser af trafik/engagement (over 8.000 månedlige besøgende i følge Ahrefs) og ranker på mere end 2.500 søgeord (igen i følge Ahrefs).

Udover linkværdien er der en rigtig god chance for direkte trafik fra Hipsterkaffe.dk’s læsere til kundens webshop. Der er en god chance for at bygge en relation og åbne en ny kanal for kunden.

Ville du ikke som kaffewebshop elske at få et link fra denne side?

Men hvad er nu det? Hipsterkaffe.dk har kun DR12 !?

dr-hipsterkaffe

Hvis vi udelukkende fokuserede på DR25+ ville denne fantastiske linkmulighed være sorteret fra, længe inden vi kunne gå i dybden og opdage, hvor spændende og relevant et site det i virkeligheden her.

Engagement

Google elsker engagement. Det viser, at et website er populært og relevant for brugerne. Når de besøgende interagerer med websitet i form af kommentarer eller sociale delinger, er det et signal til Google om, at indholdet er relevant og interessant for målgruppen.

Engagement kan være flere ting. Og du kan tjekke det på forskellige måder:

 • Trafik (kan tjekkes via Ahrefs eller Semrush)
 • Engagement på sociale medier (kan tjekkes via Buzzsumo)
 • Antallet af blogkommentarer
 • Hvor ofte opdateres der med nyt indhold

Hvis vi vender tilbage til den kaffesælgende kunde og til siden Hipsterkaffe.dk, så opdager vi også, at denne side har et pænt engagement hos dens læsere.

Se f.eks. dette blogindlæg om en bestemt kaffekværn:

Engagement

26 kommentarer og 44 delinger på Facebook vidner om engagement. Det er endnu et bevis for at et link herfra ville have stor værdi på trods af en DR på 12.

Konklusion – tag skyklapperne af og bliv ikke metric blind

Autoritets-metrics som DR, DA og TF er vigtige, men må kun være én del af puslespillet, når du vurderer en linkmulighed.

Hav en mere holistisk tilgang, når du laver din analyse.

Kig på både:

 • Autoritet
 • Relevans
 • Engagement

Hvis du fokuserer udelukkende på en tredjeparts-metric, som f.eks. DR, snyder du dig selv for at finde de gode links, og du skaber heller ikke en naturlig og varieret linkprofil.

Hvis du skal tage én ting med fra denne artikel, så skal det være:

Autoritets-metrics er brugbare måleenheder, men de er tredjeparts-metrics, og du bør ikke søge links udelukkende baseret på disse.

6 COMMENTS

 1. Hej Mads
  Super godt indlæg. Jeg er enig med dig i, at rigtigt mange primært kigger på metrics. Det er ret almindeligt at have en ide om, at et links som minimum skal have DR f.eks 20, hvis man skal betale for det.

  Men hvor er din egen nedre grænse?. Hvis man skal betale for et link, er det jo også naturligt at ønske sig mest muligt “power” for pengene?

  • Hej Milena,

   Det er et virkelig godt spørgsmål, du stiller.

   Svaret er faktisk at jeg ikke (altid) har en nedre grænse. Lad mig prøve at forklare:

   Selvfølgelig er det optimale at få et link fra et meget autoritært og relevant website. Det er bare ikke altid nemt eller muligt eller billigt.

   Hvis jeg nu kan få et link fra et nyt website, der ikke pt. giver den store linkværdi, men hvor jeg vurderer, at sitet kan vokse til at blive en autoritet senere hen, så siger jeg “ja tak”.

   Hvis jeg kan få et link fra et meget nicherelevant website, så skeler jeg ikke så meget til DR eller andre metrics.

   Det er klart, at man ikke vil betale flere tusind kroner for et link uden umiddelbar værdi, men husk at al linkbuilding ikke handler om køb og salg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here