Dette er et gæsteindlæg af Claus Rump fra kursusvirksomheden MindRocket.

Hvad er Google RankBrain?

Google RankBrain

Når du skal SEO optimere din hjemmeside, er det vigtigt at have en forståelse for hvordan Google RankBrain fungerer.

Google RankBrain er en maskinlærings algoritme som Google bruger til at sortere og måle søgeresultaters relevans. RankBrain hjælper Google med at fortolke søgninger og forstå den bagvedliggende mening med disse. Så på den måde kan Google levere de bedst mulige søgeresultater.

”I 2015 afslørede Google’s Andrey Lipattsev de top tre ranking faktorer som Googles søgealgoritme kigger på: Links, Content og RankBrain.”

RankBrain er skabt med den hensigt at kunne bearbejde data uden menneskeligt input. Hvor Googles hovedalgoritme Hummingbird baserer søgeresultater på statistik, er RankBrain i stand til at basere sine resultater direkte på brugeradfærd.

En simplificeret forklaring på RankBrain er, at et site rykkes forholdsvis op eller ned på Google, alt efter brugerens interageren med det pågældende site. 

RankBrain

Hvordan virker RankBrain så?

RankBrain har 2 overordnede funktioner:

  • At forstå meningen med søgningerne
  • At måle hvordan mennesker interagerer med søgeresultaterne

Før der var RankBrain, var alle Googles algoritmer kodet af mennesker. Det betød at Google kun ville vise resultater hvor præcis de ord du søgte på, ville indgå i. Med Google RankBrain får du langt bedre og mere præcise søgninger. Det gør du fordi RankBrain forsøger at forstå meningen bag din søgning.

Hvordan optimerer du mod RankBrain?

RankBrain fokuserer på 4 faktorer når den vurderer en sides relevans:

CTR (Click-Through-Rate): som fortæller noget om hvor mange procent der klikker på dit site på en et specifikt søgeord.

Pogo-sticking: Er når en bruger foretager en søgning, klikker fx på det første søgeresultat og med det samme klikker ind på det næste osv. Indtil man ender på det søgeresultat som lever op til ens forventninger og bliver på det site. Dette site bliver rykket op i SERP og de andre mindre tilfredsstillende resultater bliver rykket ned. Se eksempel nedenfor:

SEO kursus

Dwell time: Endnu et vigtigt ranking signal, er hvor lang tid folk bruger dit site. Bruger de ikke lang tid, vurderer Rank Brain det som et signal om, at siden ikke lever op til brugerens forventning og siden bliver rykket ned.

Bounce rate: Her kigger Rank Brain på hvor mange der returnerer til SERP indenfor få sekunder, efter at have klikket ind på dit site.

Så hvad kan du gøre for at få folk til at blive på ens site i længere tid?

Først og fremmest kan man forbedre sin CTR ved at have et title-tag og en meta-description som gør at folk har lyst til at trykke på dit søgeresultat. Et godt title-tag består af søgeordet, en USP og en call-to-action. En god meta-description understøtter som regel tital-tagget og fungerer som et ”why” som begrunder hvorfor en bruger skal vælge lige netop dit site.

3 Gode Råd til et Kick-Ass Title-tag:

  1. Udnyt de 575 – 600 pixels du har til rådighed 
  2. Brug tal og tegn for at øge unikhedsfaktoren og skabe opmærksomhed
  3. Brug kun dit virksomhedsnavn hvis du er så kendt, at folk vælger dig pga. navnet (ellers er det bedre at bruge pladsen på flere søgeord og CTA)
  4. Brug Google Ads som inspiration – lån inspiration fra dine konkurrenter

3 Gode Råd til en effektiv meta-description:

  1. Skriv en tekst som sælger siden (tænk unique selling proporsistions)
  2. Inkludér dine søgeord (ikke direkte pga. rankings men fordi de bliver fremhævet med fed)
  3. Brug alle ca. 160 karakterer du har til rådighed
  4. Brug Google Ads som inspiration – lån inspiration fra dine konkurrenter

Disse råd kan virkelig få dig foran i kampen, om de gode placeringer på Google. Det er bla. Kick-ass tips og tricks som disse du kan på et SEO Kursus fra kursusvirksomheden MindRocket.

Når en bruger så har valgt dit site, skal det indhold brugeren møder, understøtte det som dit title-tag og meta-description har lovet. Derefter skal man give brugeren lyst til at scrolle længere ned på siden. Her er der flere ting du kan gøre:

Interne links: Du kan placere interne links med gode ankertekster (de fungerer som Call To Action) – det kan få brugeren længere ind på sitet, hvilket igen giver mere tid på sitet.

Læse-lækkert: Størrelsen på teksten skal gerne være behageligt at læse, vi anbefaler mellem 15-17px. Udover dette er overskrifter, afsnit og ”luft” mellem teksten også vigtigt for tekstens ”lækkerhed”.

Oversigt over indholdet: Dette er en fordel at bruge, hvis du har meget lange tekster på dit site. Det gør at brugeren føler at den lange tekst er overskuelig og nedsætter chancen for at de klikker tilbage til SERP og derved øger dit sites bounce-rate.

Nyt-nyt-nyt: Til sidst er det essentielt med opdateret indhold, en bruger opfanger lynhurtigt når noget indhold er forældet, og dette kan igen være med til at forhøje din bounce-rate. Dette kan du imødekomme, med at tilføje en dato, på hvornår indholdet sidst var opdateret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here